Moja porodicna kuca u selu Glumcevo brdo, ‪#‎barajevo‬, 1937/8 – Kurs krojenja i sivenja, u organizaciji nemacke firme ‪#‎Singer‬ , a u produkciji mog pradede, Ljubmira Ilica, koji je od 1931 – 37. organizovao Osnovnu skolu u ovoj zgradi, koju je specijalno za te namene i sagradio, da bi moja pok. baka Darinka (plavusa u sredini, desno od stuba na kojem je plakat) bila bezbedna i tu isla u skolu. Na slici su osim polaznica kurseva, krojac i snajderka, i deca od dama koje su isle na obuku sivenja u okviru neformalnog kulturnog centra koji je pokrenuo moj pradeda Ljubomir Ilic, Vrca, nakon zatvaranja osnovne skole u istoj zgradi koju je podigao.

Dozvolu za pokretanje ove privatne osnovne skole je dobio od Podunavske Banije, uprave u Sremskim Karlovcima, i Ministarstva prosvete Kraljevine Jugoslavije.Ova osnovna skola je radila punih 7 godina, dok je nisu zatvorili politicki oponenti mog pradede, da bi se naredne godine u prolece, decak od 9 god, Zikica Davidovic, doziveo tragediju i utopio u nabujaloj reci Barajevski potok, po povratku iz skole koja je 7 km udaljena u centru tadasnjeg sela Barajeva, u Srednjem kraju. Nakon tog tuznog dogadjaja, moj pradeda, u poziciji poglavara sela, okuplja mestane i organizuje ih da svi zajedno sakupe novac za zidanje nove osnovne skole, za ciji plac je drugi imucni seljak iz porodice Rankovic, dao svoje imanje, uz glavni put, i tu je zajednickim sredstvima podignuta skola od 4 razreda, koja i dan danas postoji i radi, i nosi ime prvog srpskog Ministra finansija, poreklom barajevca, Kneza Sime Markovica.

moja porodicna kuca u Glumcevom brdu, Barajevo 1937-8
Osim ovog kursa, moj pradeda je dovodio razne predavace i organizovao obuke i drugih zanata za zene, kao sto su tkanje, vez, heklanje … U ovom kraju, kao i u mnogim drugim mestima po Sumadiji, rucni radovi nisu bili deo kulturnog nasledja, kao sto je to slucaj sa Kosovom, Negotinskom krainom, Vojvodinom … Subotom u ovoj zgradi su oranizovane kulturno umetnicke veceri i igranke uz zivu svirku. U podrumu zgrade se nalazila prodavnica „kolonijalne robe“ i podrum pica.
I tako ja, potomak od slavnog kmeta tj. poglavara sela Glumcevo brdo, Vrce, nastavljam tradiciju u neformalnoj umetnickoj edukaciji, u potpuno drugacijem vremenu, ali sa mozda slicnim razlozima.

Osecam se vrlo ponosnom, sto dolazim iz jedne ovakve loze predratnih preduzentika u kulturi, tradicija kojom retko ko u Srbiji moze da se pohvali. :)

#kultura #obrazovanje #umetnost
#zanat