Zašto je važan umetnički menadžment

FacebookTwitterGoogle+EmailTumblrBlogger PostPinterestWordPressShare

Umetnost upravljanja umetničkom produkcijom

Umetnički menadžment je važna veština u kominikaciji lične umetničke produkcije sa javnošću. Koliko je ta veština upravljanja sopstvenom umetničkom produkcijom bitna u vreme projektnog finansiranja kulturnih institucija i delatnika u kulturi, mnogi tek počinju da uviđaju, pošto budu odbijeni na raznim javnim konkursima. Mladi umetnici su donekle u prednosti jer žive u vremenu digitalnih komunikacija i svesni su koliko je bitan lični marketing. Ali marketing bez menadžmenta nema funkciju, jer informacija bez veštine upravljanja je nedelotvorna.

Izlozba polaznika kurseva Modni dizajn, Graficka kultura, UK Parobrod, mart 2016, Umetnicki trening 2015,

Neformalna edukacija se pokazala kao efikasan način u savladavanju nedostataka zvaničnog obrazovanja kod umetnika, jer nudi rešenja koja su u skladu sa duhom vremena i koja pomažu da se mladi umetnici karijerno razviju. Unapređenjem tehnika reprezentacije i komunikacije koji se uče kroz kurs Umetnički menadžment, polaznici dobijaju neophodne veštine koje ih uvode u svet profesionalizma u umetnosti. Program koji sam osmislila je nastao kao rezultat dugogodišnje komunikacije sa mladim vizuelnim umetnicima koji su učestvovali na javnim konkursima koje sam organizovala kao urednik likovnih programa Centra za kulturu Grocka, Centra za kulturu Palilula i kao umetnički direktor Galerije ALT (ukupno 10 godina kustoskog iskustva), kao i putem drugih edukativnih konkursa pri projektu Umetnički trening, od 2013. godine. Nakon uvida u konkursnu dokumetnaciju i aplikacije, stiče se utisak da su ove veštine nedovoljno razvijene i da se tokom umetničkih studija ne razvijaju na način koji to zahtevaju nove kulturne politike. Mnogi kandidati imaju nefunkcionalno znanje i nisu obučeni da pravilno pročitaju konkursne zahteve. Iako je nekad umetnički rad na zadovoljavajućem nivou, način na koji se mnogi mladi umetnici reprezentuje je neprofesionalan i time oni gube šansu da steknu pravo na samostalnu izložbu ili na realizaciju nekog svog autorskog projekta. Ostvarenjem samostalne izložbe stiču pravo i na samozaposlenje kao samostalni umetnici. Gubitkom te šanse, mnogim umetnicima se sticanje profesionalnog iskustva u branši čini kao nedostupan cilj. Nekima je potrebno i nekoliko godina da bi došli do realizacije svog projekta. U međuvremenu, zbog frustracija jer su bili odbijeni, a zbog nedostatka informacija i funckionalnog znanja, mnogi od njih odustanu od bavljenja umetnošću, a to je veliki gubitak na više nivoa. Gube oni kao pojedinici, gubi društvo kao zajednica, gubi naša kulturna sredina i potencijalna publika. Da ne govorimo o gubitku vremena, novca, truda i resursa koje su investirali u toku svog školovanja za struku kojim se dobar deo njih više nikada neće ni baviti. Iskusto je pokazalo da preko 50% studenata umetničkih fakulteta, nakon prvih 5 godina po završetku studija, prestaje da se bavi umetnošću. Nakon 10 godina od završetka studija, 90% umetnika sa diplomom, prestaje da se bavi umetnošću i samo njih 10% opstaje, zavhaljući pre svega ličnom entuzijazmu, dodatnom neformalnom obrazovanju i uvidu da studije nisu dovoljne za njihovu profesionalnu afirmaciju. To su zabrinjavajuće cifre, koje govore u prilog tome da zvaničan umetnički sistem obrazovanja ne prati savremene trendove u svetu umetnosti, marketinga i menadžementa.

Osim toga, jedan od problema je i arogancija i neznanje samih umetnika o značaju ovih veština, a o tome svedoče i izjave tipa: „Moja umetnost govori sama za sebe“ ili stav da neki žiri ne ume da prepozna njihov kvalitet, da su konkursi namešteni ili sl. Pored toga, postoje problemi u samom razumevanju suštine sopstvenog umetničkog stvaralaštva i artikulacije istog u pisanoj formi koja je i izvesan marketing za umetnike i način na koji komuniciraju svoju umetnost.

Program Umetnički menadžment je namenjen mladim umetnicima koji žele da konkurišu na javnim konkursima u zemlji i inostranstvu kako bi ostvarili samostalne izložbe, umetničke rezidencije, studijske programe, članstvo u umetničkim udruženjima i stekli pravo na status samostalnog umetnika ili sa svojom umetničkom produkcijom i dizajnom izašli na umetničko tržište. Umetnički menadžment doprinosi samozapošljivosti mladih vizuelnih umetnika i priprema ih za umetničku karijeru i profesionalni umetnički život u zemlji i inostranstvu.

Ko može da se prijavi: Studenti završnih godina umetničkih fakulteta i viših škola, studenti postdiplomskih, master ili doktorskih studija, stručnjaci iz oblasti vizuelnih umetnosti sa diplomom (bez posla, umetnici koji nisi ostvarili samostalne izložbe i nisu se samozaposlili); Mogu se prijaviti i svi oni koji žele karijeru u oblasti vizuelnih umetnosti: modni dizajn, grafički dizajn, fotografija, slikarstvo, skulptura, grafika, insalacije u prostoru, lumino instalacije, public art, performans, novi mediji, digitalna graika, community art, scenografija, keramika, enterijer, arhitektura, audio video art, …

Program je namenjen svim mladim vizuelnim umetnicima do 35 god. koji žele da postanu pravi profesionalci u svom poslu i nauče tehnike umetničke reprezentacije i ostvare profesionalnu karijeru kao vizuelni umetnici!

Svi oni koji su pokušavali da ostvare samostalne izložbe a nisu dobili termin za izlaganje, svi oni koji su pokušali da ostvare članstvo u umetničkim udruženjima, a nisu uspeli, svi oni koji su pokušali da konkurušu na studijske programe u inostranstvu, imaju umetnički kvalitet, a nisu uspeli jer nisu imali profesionalnu reprezentaciju na nekom od konkursa, su dobrodošli!

 

Gabriela Vasić

Gabriela Vasić, 1970., nezavisna kulturna i omladinska radnica, vizuelna umetnica, dizajner je projekta UMETNICKI TRENING i urednica ovog sajta, osoba koja ume da ohrabri i motivise sve svojim entuzijazmom i neiscrpnom kreativnom energijom. Rodjena sa genima preduzetnika, sklonost ka avanturi i riziku, unosi i u neizvesne umetničke vode i već više od 20 godina, uspešno se bavi i umetnošću i neformalnom edukacijom, a majstor je u pronalaženju rešenja i savladavanju raznih prepreka i možda najbolji savetnik za napredovanje u umetničkoj karijeri. Osim pisanja projekata, vodi ovaj sajt, bavi se organizacijom kurseva, menadžeriše po društvenim mrežama i obavlja niz nevidljivih aktivnosti da bi se jedan ovako kompleksan projekat uspešno realizovao. Majka je dvoje maloletne dece i samostalni umetnik. Više: http://arts-design.info/gabriela-vasic-umetnicki-trening-kontakt/gabriela-vasic/

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *