ART.MASSAGE – performans energo socijalne skulpture u javnom prostoru

FacebookTwitterGoogle+EmailTumblrBlogger PostPinterestWordPressShare

ART.MASSAGE je autorski performans energo socijalne skulpture u javnom prostoru, Gabriele Vasić, koji će se održati kao gostujući program na Festivalu Mikser, na lokaciji u Braće Krsmanovića, ispred Španske kuće, u „cage stage-u“ (kavez – scena), od petka do nedelje, u terminu od 18 do 21h. U toku ovog trodnevnog performansa Gabriela Vasić, vizuelna umetnica i profesionalni maser, će u kontaktu sa publikom festivala demonstrirati svoje isceljivačke tehnike energo maserske terapije oblikovanja tela i oslobađanja od stresa i napetosti, zahvaljujući kojima preživljava u ovom vremenu marginalizacije kulture i umetnosti, iako je po obrazovanju magistar likovnih umetnosti i ima status samostalnog umetnika od 1993. god. Gabriela Vasić je vizuelna umetnica koja u svojim projektima spaja alternativne ekonomije, socijalnu participaciju, elemente marketinga, društvenu kritiku i istražuje polja vizuelne komunikacije kako bi podstakla procese društvene transformacije.

Cilj performansa ART.MASSAGE je osvajanje nove unutrašnje slobode i kontakta sa samim sobom, a istovremeno uvođenje neumetničke prakse oblikovanja ljudi u polje umetnosti i integracija ličnih iskustava i veština u radu sa ljudima. Gabriela Vasić je neko ko više od 20 godina se bavi neformalnim edukacijama, oblikuje mlade talente i bavi se oblikovanjem ljudskih tela, kroz procese energo terapijsih masaža.

sajt-image-za-post-artmassage

Art.massage kao forma vizuelnog performansa je polje u kojem je moguće registrovati spoljašnju transformaciju osoba koje su dobile tretman, ali je i polje intuitivnog prostora interakcije između dvoje ljudi, koja je nedeljiva za publiku. U tom smislu, Art.massage je prostor za rad na sebi i prostor razmene i transformacije energije. Art masaža je individualni tretman koji obuhata kompilaciju različitih terapeutskih veština, oslanjanjem na empatiju i intuiciju, a doprinosi mentalnoj i fizičkoj transformaciji pojedinaca i treba da ih približi njihovoj idealnoj energetsko telesnoj formi. Performans je dobio naziv po istoimenoj tehnici koju je osmislila i upražnjava autorka u funkciji maserskog terapeuta.

Autorka se kroz ovaj vid rada u zajednici interesuje da istraži polje neverbalne, taktilne i energetske komunikacije, koje su osnovne forme čulne komunikacije kod ljudske vrste. Istovremeno razvijajući odnose poverenja, autorka nastoji da podstakne procese samoiceljivanja kod pojedinaca sa kojima dođe u kontakt.

Za svoju aktivnost sa publikom, Gabriela Vasić, će kao neko ko je svoje prvobitno profesionalno iskustvo u umetnosti stekao i pre zvanično upisanog Fakulteta likovnih umetnosti, crtajući kopije Leonarda i DaVinčija kredama na ulicama Pariza 1988. i ispred Muzeja Louvre, u duhu ulične, alternativne ekonomije i umetničkog preživljavanja, ponuditi publici koja se masira da donira novac, kojim će se sufinansirati njen edukativni program Umetnički trening 2016*., namenjen mladim umetnicima, a najbolji kandidat na konkursu za kurs Umetnički menadžment, koji treba da se održi u UK Parobrodu od 17. juna do 2. jula 2016. će dobiti besplatan kurs. Kavez u kojem se izvodi performans će istovremeno biti i oglasni prostor za preduzetničke aktivnosti u polju neformalne edukacije i masaže, koje izvodi Gabriela Vasić.

Na ovaj način, autorka (auto)ironizira položaj i instituciju umetnika – kulturnog preduzetnika u društvu koje marginalizuje kulturu, umetnost, nauku i obrazovanje. U tom smislu, ovaj performans ima politički karakter i dimenziju društvene kritike, a kroz sistem donacija za umetnički rad i učešće javnosti u sufinansiranju projekata namenjenih poboljšanju profesionalnog položaja mladih umetnika, Umetnički trening 2016 – Umetnička karijera, Gabriela Vasić  referira na problematične javne konkurse državnih institucija kojima se neaužurno i neadekvatno sufinansiraju umetnički ili edukativni projekti, a umetnici prevode na rang projekt menadžera i producenata u kulturi, u kojoj su sami umetnici, iako u prekarnom položaju, investitori u službi javnosti. Ulažući svoje vreme, nematerijalni rad, znanje, veštine, iskustvo i socijalni kapital, autorka se zalaže za profesionalnost i daje dobar primer prakse javnosti. Samoeksploatacija u koju umetnica stavlja sebe kao nezavisnu kulturnu radnicu je odgovor na neprofesionalizam i neodgovornost javnih institucija  i sistema koji ne vidi kulturu i kulturne delatnike kao resurs, niti rade na razvoju strategije za poboljšanje položaja kulture generalno, ne razvijaju publiku, ni umetničko tržište, minimalno ulažu u kulturnu produkciju, programe za edukacije dece i mladih, nauku, preduzetništvo i budućnost Srbije. U svetu su kultura i kreativne industrije prepoznate kao privredni resurs i u pojedinim ekonomijama, poput Britanske, u kojoj je kultura brend, učestuvju sa 48% u BDP godišnje!

*Gradski sekretarijat za kulturu je podržao projekat Gabriele Vasić, Umetnički trening 2016 – Umetnička karijera na javnom konkursu sa 100.000,00 din., ali uplata sredstava se ne zna kada će biti a od autora se očekuje da program bude realizovan blagovremeno.

Zahvalnosti:

Maji Lalić, koja je omogućila realizaciju projekta Art.massage, nakon postavljenog programa Mikser Festivala, Kafe galeriji Štab na ustupanju kaveza za performans, Stanku Prvanoviću, digitalnom umetniku i fotografu koji će volonterski dokumentovati događaj; Štamparija koja je pomogla štampu reklamnih materijala je LOG, Beograd.

Gabriela Vasić

Gabriela Vasić, 1970., nezavisna kulturna i omladinska radnica, vizuelna umetnica, dizajner je projekta UMETNICKI TRENING i urednica ovog sajta, osoba koja ume da ohrabri i motivise sve svojim entuzijazmom i neiscrpnom kreativnom energijom. Rodjena sa genima preduzetnika, sklonost ka avanturi i riziku, unosi i u neizvesne umetničke vode i već više od 20 godina, uspešno se bavi i umetnošću i neformalnom edukacijom, a majstor je u pronalaženju rešenja i savladavanju raznih prepreka i možda najbolji savetnik za napredovanje u umetničkoj karijeri. Osim pisanja projekata, vodi ovaj sajt, bavi se organizacijom kurseva, menadžeriše po društvenim mrežama i obavlja niz nevidljivih aktivnosti da bi se jedan ovako kompleksan projekat uspešno realizovao. Majka je dvoje maloletne dece i samostalni umetnik. Više: http://arts-design.info/gabriela-vasic-umetnicki-trening-kontakt/gabriela-vasic/

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *