RIZOM01NS – Početak Umetničkog treninga 2017 u Novom Sadu

FacebookTwitterGoogle+EmailTumblrBlogger PostPinterestWordPressShare

„Umetnički trening 2017 – RIZOM“ je inovativna edukativno komunikacijska platforma osmišljena sa ciljem da pruži podršku stvaralaštvu mladih, savremenim vizuelnim umetnicima i kulturnim institucijama, kroz upotrebu novih medija, interneta i društvenih mreža kao alata za razvoj umetničkih talenata, umetničke publike i kritičke vizuelne kulture.

Prve dve sesije iz programa “Rizom” biće održane 22. i 23. februara u Šok zadruzi, u okviru izložbe “Perspektive 15”, koju će grupno posetiti učenici novosadske srednje umetničke škole za dizajn “Bogdan Šuput”. Mladi će se susresti sa radovima vizuelne umetnosti u različitim medijima, čiji su autori studenti odabrani sa završnih godišnjih izložbi Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu (Sanja Ćopić, Ivana Lazić, Darko Vukić, Jelena Rezač, Ivan Perak, Milan Đorđević i Jana Rastegorac Vukomanović).

rizom01ns-umetnicki-trening-2017

Potencijal društvenih mreža na internetu za prezentovanje dela savremene vizuelne umetnosti, posebno mladih autora, kao i za unapređenje vidljivosti prostora u kojima izlažu i razvoj publike, u fokusu je projekta “Rizom” koji započinje u Šok zadruzi u Novom Sadu, a obuhvata tokom 2017. godine saradnju sa još petnaestak galerijskih prostora širom Srbije.

Dinamičan i interdisciplinaran pristup edukaciji odvijaće se kroz interaktivno kustosko vođenje mladih talenata, a potom slede radioničarske aktivnosti u galeriji, gde će mladi biti u prilici da primene svoje medijsko komunikacijske veštine sa Instagram platformom na koju će postavljati svoje novonastale umetničke tvorevine, sa radionice u galeriji, sa posebno kreiranim tagovima za podizanje vidljivosti umetničke produkcije u domenu savremene vizuelne umetnosti.

Otvarajući mogućnost za horizontalno povezivanje učesnika, putem interdisciplinarni edukacijskih metoda i participacije i (samo)edukaciju učesnika, stvaraju se nove komunikacijske okolnosti kojima se povezuju teorija o umetnosti i umetnička praksa, socijalni kapital /društvene mreže/ i šansa za budući brending umetničkih programa kulturnih institucija onlajn (Instagram platforma) i širenje i realne publike.  Ovogodišnji Umetnički trening je baziran na činjenici da postoji publika za vizuelne umetnosti, online, i ona je povezana sa Instagram platformom, ali ne i sa kulturnom institucijom u lokalu, jer samo 1/3 ovih institucija ima i koristi Instagram platformu, I to u veoma svedenom obimu.

Program je namenjen mladim umetničkim talentima koji koriste nove i društvene medije kao komunikacijske kanale, a ovim projektom će biti inicirani da svoje profile na Instagramu koriste za prenos informacija o umetničkoj, autorskoj produkciji kulturne institucuje u kojoj se odvija program, kao i da plasiraju svoje novonastale umetničke radove iz galerije na svoje profile. Učesnici će kreirati nove tagove koje će kasnije koristiti kulturne institucije i galerije u kojima nastaju umetnički radovi mladih, čime će se ustanove kulture učiniti vidljivijim a umetnička produkcija koja se plasira u njihovim galerijskim prostorima, pristupačnom, na Instagramu.

Po zarvšetku ovogodišnjeg Umetničkog treninga, biće organizovana grupna  izložba u Ustanovi kulture Parobrod, u Beogradu, gde će se mladi talenti koji su učestvovali u programu, predstaviti u formi plakata, kao i putem publikacije.

Učešće u programu “Rizom”, uz Šok zadrugu, prihvatile su i Savremena galerija Subotica, Galerija Remont u Beogradu, Gradska galerija Požega, Centar za kulturu Kovin, Galerija savremene umetnosti Smederevo, Studentski kulturni centar u Kragujevcu, Galerija Blok u Beogradu, Centar za kulturu Grocka, Galerija savremene umetnosti u Zrenjaninu, Kulturni centar Šabac, Galerija savremene likovne umetnosti u  Nišu, Centar za kulturu “Ribnica” u Kraljevu, Kulturni centar Novi Pazar, Galerija Bartselona u Beogradu, Kulturni centar Obrenovac gde će se u toku godine odvijati ovaj kustosko radioničarski program sa medijsko komunikacijskim praksama mladih.

Za sufinansiranje tog programa konkurisano je kod Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i kod Sekretarijata za kulturu Beograda, koji su uz Sekretarijat za sport i omladinu Beograda, bili donatori projekta “Umetnički trening” od 2013. godine, od kada postoji ova edukativna platform, vizuelne umetnice Gabriele Vasić.

 

Gabriela Vasić

Gabriela Vasić, 1970., nezavisna kulturna i omladinska radnica, vizuelna umetnica, dizajner je projekta UMETNICKI TRENING i urednica ovog sajta, osoba koja ume da ohrabri i motivise sve svojim entuzijazmom i neiscrpnom kreativnom energijom. Rodjena sa genima preduzetnika, sklonost ka avanturi i riziku, unosi i u neizvesne umetničke vode i već više od 20 godina, uspešno se bavi i umetnošću i neformalnom edukacijom, a majstor je u pronalaženju rešenja i savladavanju raznih prepreka i možda najbolji savetnik za napredovanje u umetničkoj karijeri. Osim pisanja projekata, vodi ovaj sajt, bavi se organizacijom kurseva, menadžeriše po društvenim mrežama i obavlja niz nevidljivih aktivnosti da bi se jedan ovako kompleksan projekat uspešno realizovao. Majka je dvoje maloletne dece i samostalni umetnik. Više: http://arts-design.info/gabriela-vasic-umetnicki-trening-kontakt/gabriela-vasic/

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *